1. mar. 2009

Leni dedi

Veliko časa preživim v svoji študentski sobi. Nerad posedam v sterilnih knjižnicah, predavanj in seminarjev imam malo. Ko se učim, imam vključen radio ali TV. Celo zimo zvesto spremljam zimske športe. Smučanje, biatlon, skoki, smučarski teki, nordijska kombinacija.

Danes se je končalo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Nismo dobili medalje, se zgodi. Danes me je bolj kot patriotski negativizem zaposloval odnos muško-žensko. Ženski tek na 30 km in moški na 50 km sta vrhunca prvenstva, zmagovalca sta okronana za kraljico in kralja teka. Za krono se tekmovalke in tekmovalci poženejo v skupinskem štartu, pričakuje se, da se bodo kot izlakani psi pognali za krono. Kot skoraj vedno na podobnih tekmah, so se veliko bolj kraljevsko borile ženske. Na polno so štartale in se vrtoglavo pognale na progo. Na koncu je zmagal zobati poljski hrust; res je bila najboljša. Moški pa pravi gospodje. Do kilometra 48 so kot troti medlo tekli, vmes nekajkrat zamenjali smučke, če so se jih naveličali, pa tudi spili so marsikaj, nezaslišano! Ko je zagledal cilj, se je Norvežan (verjetno slučajno) prvi prebudil in zašprintal za dobro jutro, kot da bi ravnokar opravil lažji trening, ostali pa so se zehaje zavalili v varno zavetje cilja.

Zakaj takšna razlika? V obeh kategorijah je konkurenca velika, tudi pri moških so mnogi, ki niso rojeni za šprint, in bi morali prej kaj postoriti. Ne bom škekuliral, kaj je razlog, obstaja mnogo spletnih strani, ki nas o razlikah med spoloma razsvetljujejo.

Če je kdo razočaran zaradi suhoparnosti te športne opazke, lahko tudi bolj trivialno. Moj predlog - spremljajte biatlon, to je vroč šport. Medtem ko gredo moški in ženske v alpskem smučanju po svoje in se v eno ponavadi zlijejo šele na finalu sezone, se v biatlonu lahko nenehno grejejo, saj tekmujejo na istih prizoriščih. Saj veste - gliha vkup štriha. Vsako sezono športni komentatorji začnejo z naštevanjem novih parov in tekmovalk, ki so spremenile priimek. Konec sezone se zaključi s sklepanjem, ali je bila boljša z dekliškim priimkom ali moževim.

Ni komentarjev: