14. mar. 2009

Logika dvojne pipe

Pred desetimi dnevi sem se pripeljal v Slovenijo. Pred osmimi dnevi sem se za pet dni odpravil na otok. Pogledat sem šel, kaj delajo Angleži. Odkril sem, da ni samo bajka, da na otoku marsikaj drugače poteka kot pri nas, v kontinentalni Evropi.

Najprej sem obiskal Cambridge. Staro univerzitetno mesto. 800 let že stoji univerza. Seveda ni šlo brez primerjalne analize med slovenskim, nemškim in angleškim visokošolskim sistemom na podlagi tridnevnih opažanj. Opazil sem sledeče razlike:
- Stavbe so večinoma starejše, vsaj od real-socialističnega FDVja. Ustvarjajo svojevrstno angleško študentsko podeželsko klimo.
- Harry Potter! Samo čakaš, da bo iz kakšnega gotskega hodnika ali iz slike tega ali onega lorda izpred 500 let nekaj skočilo. Ali pa da se bo med poslušanjem molitve v latinščini zgodil hokus pokus. Seveda, Harrya Potterja lahko gledaš zastonj, za pristno doživetje moraš pa plačat letalske karte.
- Profesorji lahko hodijo po urejeni angleški travi, študentje pa ne.
- Dodiplomski študentje domujejo v stavbi kolegija, da jih 'majo bolj na kratko; že indoktrinirani doktorski študentje lahko stanujejo celo 10 minut peš stran od kolegija.
- Za vse obstaja tradicija, pravilo in lažna ali resnična legenda. Ni kamna, ki ne bi imel kaj za povedati.
- Sestavni del študija je mreženje. "Ti poznaš mene, jaz poznam tebe, skupaj sva močnejša!" Pri nas in v Nemčiji se to dogaja spontano, v gostilni ali na poti na avtobus. Angleži so izumili mnoge klube in razloge za srečevanje in spoznavanje. Razlika je v tem, da oni vedo, kaj delajo, in to uspešno počnejo že stoletja.

London. Seveda, če si že v Angliji, si je treba ogledati tudi glavno mesto. En dan in pol. Na zunaj sem videl večino glavnih znamenitosti. Obiskal sem tudi notranje prostore moderne galerije Tate in Britanskega muzeja, saj je vstop brezplačen. Čez nekaj dni več o največji angleški arhitekturni imperialistični kraji.

Anglija. Pet dni. Hecno je, ker ti je jezik blizu, nekaj navad in malenkosti pa tako daleč. Prehitevalni pas je na desni, v krožišče se zapeljejo na levo. Vožnja iz letališča v Cambridge je bila poučna vaja iz tolerantnosti. Dobro, da na prehodih za pešče piše, iz katere strani se lahko pripelje tvoj štirikolesni krvnik. Angleži uporabljajo dve pipi, ena za mrzlo, ena za vročo vodo. Razmak med pipama je različen, vsekakor pa najmanj 10 centimetrov. Zakaj? Angleži se sicer sklicujejo na zgodovinske razloge, jaz bi pa stavil na to, da gre za metodo zgodnjega odkrivanja shizofrenosti, saj bi se razdvojena otrokova osebnost hitro zmedla. Zmedel sem se tudi jaz.

To je logika dvojne pipe - na kontinentu imamo mlačno vodo, na otoku pa polovičarstva ni.

Ni komentarjev: