31. mar. 2009

Iz kakšnega testa smo ljudje ...

Ljudje smo smešni! Na starogrške tragedije se sklicujemo kot na enega največjih dosežkov človeške kulture, Biblija je temelj verovanja milijonom po svetu. Nisem bogokletnež in ne sovražim literature, a vseeno so mi določene zadeve smešne. Tako, bridko smešne.

V starogrških tragedijah sinovi ubijajo svoje očete, se poročajo s svojimi materami in z njimi naredijo pamža, ki jim je polbrat in sin obenem. Mame ubijajo svoje otroke, ker so jim možje bili nezvesti. Nesrečni gospodje se namerno oslepijo. Zaradi neumestne trme kralju umre sin, nečakinja, za povrh še žena. Vsi so storili samomor. Junakinje se veselijo smrti, ker je tako ali tako že večina družine onkraj. Vojska celega naroda deset let oblega eno ubogo mesto zaradi ene babnce.

V Bibliji ni dosti drugače. Res, Nova zaveza je zmerna in poudarja ljubezen do boga in bližnjih, a v Stari zavezi, tam je prava kavbojščina. Že dolgo iščem čas, da jo preberem, ker so to sočne zgodbice o neusmiljenosti boga, bratomoru, genocidih.

Seveda, v vsem tem je mogoče odčitati globji smisel. Smisel obstoja človeka, ljubezni, smrti, jutranjega vstajanja, večernega zehanja in nočne posode. Vse to ima globji smisel.

1 komentar:

Barbara pravi ...

Sonce,

evo, tukaj pušča komentar oseba, ki se popolnoma strinja z zapisanim.

Lp, kjer koli že si,
Barbara