22. jun. 2007

Zakaj EU da, zakaj EU ne - prakticni pogled

Politicna tema, da vam malo zagrenim zivljenje. V okviru prakse se intenzivno ukvarjam z EU in sem se naucil marsikaj novega. Ne na podlagi predavanj in razlaganja zgodovine, ampak na podlagi prakse. Ko moram za sefico pisat pregled nemskega predsedovanja EU, sem se moral prebijati skozi goro dokumentov in priti do konkretnih zakljuckov, ker je imela predavanje za Ljudi. Za taksne, ki bi radi vedeli, kaj EU za njih lahko pomeni dobrega in slabega pa ne morejo, ker jim nihce enostavno ne pove.

Predstavim vam nekaj konkretnih rezultatov, ki lahko vplivajo tudi na vasa zivljenja in so rezultat politicnega babilona, ki je vecnini nerazumljiv. Gre za dolocitve, ki so bile sprejete v preteklih mesecih ali pa v nekaterih primerih cakajo samo se na formalno potrditev vseh institucij EU. Poskusal bom biti objektiven in reci tudi kaksno kriticno.

1. Pozitivno: Od avgusta bo gostovanje v tujih mobilnih omrezjih znatno bolj poceni (roaming). Cene se bodo znizale za vec kot polovico. Seveda, Slovenci smo predlagali, da bi to uvedli tudi za Hrvasko. Nek se zna tko ima more i slovenske turiste! Podrobnejse informacije: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3099414

2. Pozitivno: Malta in Ciper bosta s 1. januarjem 2008 prevzela evro. Se nekaj let in lahko bomo z eno valuto placevali po 3/4 Evrope.

3. Pozitivno: Poenotenje standardov za cezmejno uporabo elektronskih storitev v zdravstvu. Ne me povprasat po podrobnostih, v tujini nisem bil se nikoli bolan.

4. Pozitivno: banke bodo po celi EU morale kredite oblikovati in obracunavati po enotnih predpisih, to bo omogocalo vecjo primerljivost bancnih storitev in posledicno vecjo konkurencost.Upajmo: tudi cenejse kredite. Seveda, predvsem uporabniki spletnega bancnistva in zelo mobilni ljudje bodo profitirali.

4. Pozitivno/negativno: izboljsano policijsko sodelovanje, izmenjava podatkov o DNK in o potencialnih teroristih. Ali to zagotavlja boljso varnost ali nam prinasa policijsko Unijo?

5. Bolj negativno kot pozitivno: po televiziji bo vec reklam. Argumentacija: to omogoca privatnim televizijam, da bodo imele kvalitetnejsi program, ker bodo imele vec prihodka. Mnenje si ustvarite sami.

5. Nisem toliko pameten: polno nekih zakljuckov na podrocju finance politike, katerih morebitne pozitivne oziroma negativne posledice pa ne razumem cisto dobro in jih zato ne bom razlagal. Poenotenje, to je kljucna beseda, vendar samo po sebi poenotenje ni nujno dobro, mora biti dobra politika izza tega.

6. Zunanja politika. Tezko je najti enostavne argumente, kako to lahko vpliva na nasa zivljenja. Naj poskusim na nekaj primerih:
- Nova strategija v odnosu s Srednjo Azijo. Tam je veliko nafte in plina. Dobro si je zagotoviti varno dolgorocno dobavo surovin - to vsaj malo zadrzi brzda rast cene energije. Imate plin doma? Vozite avto? Potem veste, da vsak evro prav pride;
- Pospeseno transatlantsko gospodarsko partnerstvo med ZDA in EU. Zakaj dobro? Primer poenotenja standardov: ce je avto za varnost testiran v Ameriki, rad pa bi se prodajal v EU, mora iti se enkrat skozi teste v Evropi in obratno. To prispeva vsaj nekaj evrov k ceni, ker one pupike, ko jih vidimo v 'reklamah' o nevarnosti hitre voznje, stanejo vec tisoc evrov in so samo za enkratno uporabo. Podobnih primerov je mnogo in vsak pomeni dodatno obremenitev cene;
- Sporazum o letaskem prometu med ZDA in EU omogoca boljsi dostop evropskih letalskih druzb na ameriski trg in obratno. Ce se bomo zaradi tega lahko bolj poceni vozarili po luftu, sem za to.

7. Pozitivno/negativno in manj otipljivo: na vseh podrocjih, na katerih se drzave clanice ne morejo dogovoriti o skupni politiki, sklenejo, da se bodo posvetovale in o problemih pogovarjale. To ima dve plati - na eni strani je to bla bla, na drugi strani pa potencialen zacetek vse ozjega sodelovanja, ki na koncu pripelje do skupne politike. Ampak to pustimo ob strani, ker za to pa je potrebno razlagati, zakaj ima samo pogovarjanje smisel - to pa ni lahko dokazati.

Na koncu navrzem se mojo kvazi-definicijo (oziroma idealisticno videnje) politike: POLITIKA JE PO DEFINICIJI ZA LJUDI oziroma BI MORALA BITI.

Ni komentarjev: