3. dec. 2008

Zakoreninjenost identitete športnega komentatorja

Ne vem, ali se je smiselno zgovarjati na to, da se ne ukvarjam samo z neumnostmi. Ni to, da bi se želel ukvarjati z malenkostmi, saj si vedno prizadevam delati nekaj s smislom. Za kariero, za prihodnot, za zdravje, za dobro počutje, za prijatelje. Ampak neumne misli me iščejo same in kolovratijo po glavi.

Tokratna cvetka prihaja iz področja športa. Največ z atijem pa tudi s kolegi spregovorim besedo, dve o športu in marsikrat nanese na športne komentatorje. Poznam predvsem slovenske in hrvaške; vedno pridem do stereotipnega zaključka, da so hrvaški vedno bolj čustveni kot slovenski. To ni samo neosnovan občutek-predsodek, ampak bo kar držalo. Naši komentatorji so v primerjavi s hrvaškimi podobni večno kislemu obrazu Janeja Ahonena. Glede na vse čustvene nianse pa je med večino komentatorjev na svetu ena (glavna) podobnost - hrvaški je Hrvat, slovenski je Slovenec, nemški je Nemec, romunjski je Romun. Vsi so del nacije in zato tudi navijajo za svoje športnike. Če ne bi navijali, bi jih v cajtngah naslednji dan popoljuvali, urednik športnega programa pa zamenjal z bolj lojalnim komentatorjem.

Prenose zimskih športov v Berlinu gledam na eurosportu. Kometirajo Nemci, ponavadi dva, saj so, kot kaže, tu komentatorski tandemi novinar-bivši športnik/športnica priljubljeni. Nemca, ki seveda navijata za Nemce. A ne samo to! Eurosport je mednarodna televizija in nemška komentatorja pokrivata celotno nemško govorečo skupnost. To izpade prav smešno, saj smo vsi navajeni na izključno navijanje za športnike in športnice z 'našim' potnim listom. Tako je recimo v nordijski kombinaciji: "Nemci so se odrezali zelo dobro, nad prvim mestom Ronnya Ackermanna smo lahko navdušeni! V teku je zopet deklasiral vso konkurenci in zmagal. Še pet Nemcev se je uvrstilo med prvih 30. Avstrijci so bili malo slabši, ampak smo tudi z njimi lahko zelo zadovoljni, saj jih je bilo veliko v ospredju, kar trije med prvo deseterico. Švicarji seveda niso merili tako visoko, a lahko za enaindvajseto mesto rečemo, da je tudi to dober rezultat." Tako je komentar cel čas triplasten. To je super za komentatorja, saj skoraj ni zimskega športa, kjer ne bi bil na koncu zadovoljen, saj vse tri države že naberejo nekaj dobrih uvrstitev skupaj.

Za na konec še tipična situacija: Predvčerajšnjem je bila prva tekma sezone v biatlonu, moški. Nemec Michael Greis je bil tik pred zmago. Sokomentor X-alfaNemec reče: "Zmagal bo." Sokomentarorka Y-alfaNemka po dveh sekundah napete tišine odgovori: "Lepo."

Ni komentarjev: