7. apr. 2007

Velikonocni beli medved Knut

Velikonocni prazniki v Nemciji so pomemben oddih, se bolj cenjen kot v Sloveniji (v skladu z naso socialisticno tradicijo bolj za praznik dela 'potegnemo'). Dela prosta dneva sta velikonocni petek in ponedeljek. Zaradi ne samo podaljsanega, ampak tudi rikverc raztegnjenega vikenda, se na zacetku in koncu praznikov valijo trume Nemcev po cestah in s svojimi Mercedesi, Audiji in BMWji povzrocajo zastoje.

Najdaljso kolono pa te dni ne dozivis na cesti, ampak v enem od dveh berlinskih zivalskih vrtov. Razlog za to je mladic belega severnega medveda po imenu Knut. Njegova mama je prav tako prebivalka istega zivalskega vrta, nezmozna skrbeti za svojega sina. Zaradi smrti enega izmed dvojckov so Knuta odstranili od matere in ga dale v roke mnozici. Ce malo pobrskate po internetu, boste hitro naleteli na njegovo sliko. Js je vam ne bom dal na voljo, ker sm kosmatina ze sit.

Dobro, majhen medved, prijazen in mehak kot iz fabrike. Ne! Knut je veliko vec - najvecja medijska zvezda v Nemciji zadnjih nekaj dni. Pojavlja se tako v resnih kot rumenih casopisih, po porocilih, v posebnih oddajah in reportazah. v nekaj dneh je bilo izdelanih veliko izdelkov s Knutovo tematiko - majice, bonboni, baloni, kartice, DVD film, majhni in veliki plisasti Knutki. Lastniki zivalskega vrta v enem drugem nemskem mestu so z berlinskih ZOO-jem ze vzpostavili kontakt, ker imajo odraslo belo medvedjo samico in so prepricani, da bi "ona in Knut idealno pasala skup, ko bo on postal postaven samec."

Razprave ob pivu razkrivajo obsezne vidike knutomanije. Tako je pred dnevi, se v Hamburgu, druzbenokriticna gospa pripomnila, da celotna zgodba kaze na prikrit nemski rasizem: pred meseci je na bavarsko pribezal medved Bruno iz Italije - iz njega so mediji naredili neciviliziranega podivjanega medveda, ki ga je nujno potrebno dokoncati. Prijazen BELI medved pa je dosegel status celebrirane poclovecene zivale. Na to primerjavo se sedaj nimam komentarja; mogoce je malo za lase privlecena. Kakorkoli - nimam zadosti znanja o nemski druzbi, da bi lahko sodil, vem pa, da bo Knut poln kompleksov in da je po priljubljenosti prerasel velikonocnega zajca (in zajklo, da smo lepo enakopravni).

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Kaj pa ce bi Knuta prefarbali na rjavo? BTW, pred 2 tednoma je obratno naredil Hribar, ko je podobnik na severni pol izvazal nase kocevske medote ;) LP Mancettta

Primož pravi ...

He he, ja najboljs prefarbat, samo pol je spet problem, bodo rekli, da je 'rjavosrajcnik' pa smo spet pri sporni zgodovini.

Ja, nasi medoti - drzava v Evropi z najvec medoti na kvadratni mter. Js ponosno razglasam, da so medoti nas 'Export-Schlager', tik za franscoskimi avtomobilcki iz Revoza seveda :)

sasulja pravi ...

Knut je s svojo prikupnostjo pokukal v novice tudi na južni strani Alp, vendar ni sprožil morlanih polemik, kot se je to zgodilo v Nemčiji. V Sloveniji se folk trenutno bolj zmrduje nad nemoralo Big Brotherja. Nihče ga ne gleda (tako pravijo), komentirajo pa vsi.

lp z mb

Anonimni pravi ...

Ja, Knut. Menda je ta fenomen celo delnice berlinskega zivalskega vrta pognal k visku. Saj ne mores verjet! Ne recem, je cisto srckan, a kar je prevec, je prevec... Tudi na nasi TV smo o v rubriki zanimivosti pisali o njem podolgem in pocez, v moralne dileme pa se v Dolini Sentflorjanski nismo spuscali...

Ninulja pravi ...

primož, ti sam nesi...(Knut bo za do penzije)

Anonimni pravi ...

Ja, ja,
mislim, da boš dobil še en vzdevek.
Predlagam: dremajoči medo
Razlaga: že nekaj časa te ni na spregled
Ko se zbudiš, pa nas razveseli s kakšnim iskrivim besedilom.
L P