3. apr. 2007

Kapitalisticni razvrat v Hamburgu

V naslovu se skriva malo pretiravanja in malo resnice. Naj vam povem dokaj nezanimivo in brezbarvno zgodbico ...

... v cetrtek se je elitna cetica 25ih stipendiatinj in stipendiatov odpravila v Hamburg na obisk k politicni ustanovi stranke Zelenih. Peljali smo se s hitrim vlakom, ICE, ki gre tudi cez 250 km/h in se v slokih ovinkih prijetno nagiba. Nase bivanje v Hamburgu je trajalo 4 dni; izpostavil bom le dva vrhunca, da boste dobili obcutek, kaj smo tam delali.

Pogovarjali smo se s predstavnicami portugalske skupnosti v Hamburgu. Ja, slisi se eksoticno. Celoten seminar se je vrtel okrog multi-kulti scene in imigracijske politike. Portugalci in Portugalke so s svojim temperamentom zgodba uspeha med imigranti. Polne temperamenta so nas gospe navdusile, vse so govorile s srcem in z neprisiljenim humorjem. Celo prefinjenim humorjem: ko so razlicne imigranstne skupnosti v H. ustanavljale razne na pol verska zdruzenja, so za vse lepo vedeli, kam kdo spada, samo za Jugoslovane se nikol ni vedelo, kam spadajo, al k katolikom, muslimanom al pravoslavecm. Seveda, vsi Balkanci smo se spogledali in se nasmejali, mnogo drugih pa je pomovno skomignilo ob nerazumevanju 'cudnega humorja' bivsih Jugoslovanov. Pogovarjali smo se tudi z mladimi iz dramskega projekta Hajusom - dramska skupina mladih azilantnov, prosilcev za azil oziroma ilegalnih pribeznikov; seznanili smo se s problematiko ustanavljanja in delovanja igigrantskih podjetij; od 23letnega pubeca, poslanca Zelenih v hamburskem mestnem/dezelnem svetu, smo slisali, da je Evropa seksi (brez komentarja o njegovi neotesanosti).

Hamburg je center prevratnistva in prostitucije, kljub temu, da so na oblasti trdno v sedlu konzervativni CDU. Del mesta Reeperbahn, me je presunil. Ulica, ki se imenuje 'Velika Svoboda' (staro zgodovinsko ime) je polna nocnih lokalov, v katerih lahko v soboto iz ulice vidis plesoce micne gospodicne na stangi ali sanku. Prijeten pogled. V soboto zvecer se komaj prebijes skozi guzvo. Na koncu ulice je cerkev, da se lahko vsi lepo opravicijo pri bogu in gredo zadovoljni/zadovoljeni mirno spat k svojim zenam. Ena ulica je zagrajena, v njo zenske ne smejo vstopiti, oziroma jim policija odsvetuje vstop - na tej ulici so v izlozbah, kot v kletki, micne gospodicne. Prostitutke, stojece na cesti, so zelo nemicne - oblecene v bunde in cudne pajkice, kot ce bi bil pust. V Berlinu so boljse.

Upanje, da moji sestri in starsa ob opisovanju tega dozivetja ne bodo zgrozeni, si zasluzi posebn odstavek. Vse skupaj sem opazoval iz strogo strokovnega stalisca, kot druzboslovec in radoveden provincijalec.


3 komentarji:

Ninulja pravi ...

Lepo, da se seznanjaš z vsemi družbenimi sloji..ja, najbolje, da začneš čisto pri dnu in načneš bottom-up pristop - lahko z metodo indukcije (Indúkcija je v logiki metoda za sklepanje iz delnega k celotnemu oziroma iz individualnega k univerzalnemu) - nastavi se na ulico in probaj,...pol pa načenjaj velike teorije..in kroji s škarjami in šivanko nič hidega sluteče :)

Primož pravi ...

Seveda, vse je treba spoznat, bottom-up pristop je vsekako dober nacin.

Sicer pa kot kaze nisem napisal zadosti kontraverzno ali pa so ljudje zgrozeni, da nihce nic ne napise :)

Barbara pravi ...

TV (pa ne televitor, da ne bo kdo mislil),

sem si ob branju že ustavrila sliko,kako se tvoj prijatelj brat po besedi (ki ga ima Tjaša raje od mene) sprehaja po tem delu mesta H..
Kontroverzno gor ali dol, js te berem skoz! Pa malček pogrešam tut.

Bodi,
Barbara