17. nov. 2008

Kuhanje

12 dni se nisem oglasil. Trije razlogi obstajajo za to: branje znanstvenih tekstov, nenhno prekinjanje povezave z medmrežnim spletom in kuhanje. To je vodilo v pomanjkanje razmišljanja o življenjskih nazorih in posledično v usihanje navdiha.

Zaradi tega sem moj tokratni prispevek zastavil izrazito praktično. Navedel bom nekaj napotkov v zvezi s kuhanjem. Vem, tole bo zanimalo le malo ljudi in še tisti boste zmajali z glavami. Pač, nisem noben Đejmi Oliver, ampak razposajen zabavljač, ki je rad sit od dobre hrane. Za to pa je treba kaj narediti ali pa hoditi v restavracije.

Feta sir je pogojno uporaben za pico, zna se zgoditi, da se ne bo stopil, ampak zapekel ali celo zasmodil. Rešitev: na feta sir dodati še eno plast uslužnega sira.

Testo za palačinke je potencialno bogastvo. Poleg osnovnih sestavin lahko dodajamo tudi sladila raznih okusov (vanilijev sladkor, med, benko), začimbe (cimet). Tudi moka ni dolžna biti vedno pšenična.

Moj jedilni list obsega predvsem pice - italijansko, bavarsko in turško. Nauk: nadev na pico skriva neslutene možnosti. Ali dam na pico vse, kar imam v hladilniku, ali pa pred kuho dobro premislim in grem v trgovino. Zelo všeč mi je zelena paprika, ki je pa ne sme biti preveč, sicer prevlada v okusu.

Testo za pico naj počiva nekaj ur; še bolje, prepustite ga čakati celo noč. Zadosti toplo mu bo v hladilniku, na sobni temperaturi se rado preveč pretegne.

Svinjsko meso je zelo svojeglavo. Pred toplotno obdelavo ga dodobra stanjšate in po možnosti še malo porežite počez. V nasprotnem primeru se bo zrezek skrčil in odebelil, kot da se boji, da bo razkosan in pojeden.

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

ne pozabit, v testo za palačinke lahko daš tudi svašta drugih stvari, klobase ipd, karkoli pač želiš.. In tako se približaš palačinkam v Tallinu...
BTW tisto restavracijo so zaprli... ni jih več... palačink.... :(

Unknown pravi ...

Я конечно же ничего не поняла, но пицца у тебя получается действительно очень вкусная)))).

Primož pravi ...

Ni več one restavracije?!! Ajej, tudi Baltik ni več to, kar je bil ...
Маша, спасибо, я рад что ты была доволна!

jernej pravi ...

Ej sonček to z ruščino ni pošteno!!! :)

Primož pravi ...

He he, mogoče pa se boš ti tut mogo kdaj rusko naučit, pa boš lahko prebral, kaj piše :)

jernej pravi ...

Mi zadnjič ni dalo mira in sem nekje najdu prevod tko da vem kaj piše :)