21. sep. 2009

Zakaj smo za Hrvate majhni

Bivanje v tujini je cas za razmisljanje o balkanskih zdrahah iz razdalje. Ko sem se vceraj vozil po ulici s sedmimi pasovi v eno smer, sem se vprasal, zakaj imajo Hrvati kopico vicev o Slovencih, katerih bistvo je: "Slovenija je prekleto majhna."
Ko se vozim po mestu, v katerem zivi od 10 do 15 milijonov ljud, se vprasam, kaksna je smiselnost teh vicev. Ko pomislim, da trenutno prebivam v drzavi, ki se razteza cez 11 casovnih pasov, se nasmehnem, pritisnem na gas in upam, da ne bo vseh sedem pasov zabitih, kot se to cesto dogaja.
Slovenija: 2 mio.
Hrvatska: 4 in pol mio.
Srbija: nekaj cez 7 mio.
Rus je navajen na taksen gigantizem, da teh vicev ne bi mogel razumeti. Slovenija, Hrvaska, Avstrija, Srbija ... za njega je vse isto - majhno. V casu druge svetovne vojne je umrlo priblizno 27 mio prebivalcev Sovjetkse zveze; povprecno pol milijona na mesec (Ruse je Nemcija napadla 'sele' junija 1941). Iz stalisca Rusa je Slovenija majhna in Hrvaska od nje nic kaj vecja.

To je Balkan - kako smo pomembni v nasi majhnosti!

(Ne me drzati za besedo! Ne prevzemam odgovornosti za tocnost podatkov, saj sem se posluzil samo Wikipedije pri pridobivanju dragocenih podatkov za ta prispevek)

2 komentarja:

Rok pravi ...

Hja, je..š realnost majhnosti, vazen (za svoj vrticek) je le pogled na svet (remember: constructivistic approach!), učijo nekateri. Dokler ne pokukaš preko plota, misliš, kako si pomemben (sploh če še napojiš zadevo s kakim mitom večvrednosti in nebeškosti naroda!). Nauk zgodbe: ne glej preko plota (potem pa se čudi "kako te ne razumejo")! Lep pozdrav v mat rodnaju bolšoju:)

Primož pravi ...

Ja, ja, realnost konstruiramo in vsekakor je lazje ziveti, ce jo konstruiramo na majhnem prostoru. Vedno zavidam ljudem, ki jim meje niso pomembne, ker jih ne prestopajo in lepo zivijo z govejo zupo v nedeljo.