1. sep. 2010

1. september v Rusiji

Zakaj je povsod isto? Prvega septembra na prehodih za pesce stojijo policaji in hekticno zaustavljajo avtomobile, ko se na obzorju pojavi solarcek. Drugi september ali drugi teden solskega leta je stara pesem - avto drvi, otrok bezi.

Za solarje je 1. september v Rusiji bolj slavnosten kot v Sloveniji. Deklicam v nizjih razredih mame v lase spletejo masnjo in nadenejo nove oblekce. Decki pridejo v obleki in beli srajci. Vsi otroci pridejo v solo z rozami, ki jih dajo svojim uciteljicam in uciteljem. Z otroki v nizjih razredih v solo pridejo starsi. Studentke pridejo na faks ustimane kot na poroko (od parfumov je tezko dihati, od lepote onemis).
Vsi visoki predstavniki oblasti so obiskali sole. Medvedev je bil v novi vojaski soli v Orenburgu. Ruski zunanji minister Lavrov je imel govor pred fazani na mojem faksu. Minister za notranje zadeve Nurgaliev je bil spet nekje drugje. Za Putina niso povedali, kje je bil. Ga je tako ali tako prevec na televiziji.

Glede na to, da je prvi september, naj vam iz tega vidika demonstiram velikost Slovenije. V Rusiji je danes prvic v osnovno solo slo en milijon in pol solarckov. Samo v Moskvi je vseh ucenk in ucencev v osnovnih solah 900.000. Iz vasi v Jamalo-Nenecki avtonomni pokrajini so se otroci v solo odpravili s helikopterjem vec 100 kilometrov dalec. Starse bodo videli spet za novo leto.

Slovenci smo prekleto mali.

Ni komentarjev: